Herinneringen aan Highbury: hoe Arsenal’s verhuizing naar het Emirates Stadium een ​​iconisch stadion achterliet

april 4, 2023

In 1913 werd Highbury Stadium geopend als de thuisbasis van Arsenal FC. Het stadion, gelegen in het noorden van Londen, werd een iconische locatie voor de club en haar supporters. Na bijna 100 jaar besloot Arsenal echter dat het tijd was om te verhuizen naar een nieuw, moderner stadion. In 2006 verhuisde de club naar het Emirates Stadium, en hoewel dit een belangrijke stap was voor Arsenal, blijven de herinneringen aan Highbury levendig in de geest van de fans. In dit artikel zullen we de geschiedenis van Highbury en de verhuizing naar het Emirates Stadium bespreken, en de impact van deze verandering op Arsenal en haar supporters onderzoeken.

I. Het Highbury Stadium

Highbury Stadium was de thuisbasis van Arsenal van 1913 tot 2006. Het stadion was gelegen in het noorden van Londen, in de wijk Holloway, en bood plaats aan ongeveer 38.000 toeschouwers. Het stadion werd beroemd vanwege zijn unieke architectuur en iconische kenmerken, waaronder de North Bank-tribune, de East Stand Clock en de Marble Halls.

De North Bank-tribune was een van de beroemdste tribunes van Highbury en was de thuisbasis van de meest gepassioneerde supporters van Arsenal. De tribune was vernoemd naar de North Bank of de rivier de Theems, die door Londen stroomt, en bood plaats aan meer dan 10.000 toeschouwers. De tribune was ook beroemd vanwege de vocale steun die het de spelers gaf tijdens wedstrijden.

Een ander iconisch kenmerk van Highbury was de East Stand Clock. Deze klok, die zich boven de hoofdtribune bevond, was een van de meest herkenbare kenmerken van het stadion. Het was gebruikelijk voor supporters om op de klok te letten om te weten wanneer de wedstrijd zou eindigen.

Ten slotte waren de Marble Halls van Highbury een andere beroemde eigenschap van het stadion. Deze hallen, die zich bij de hoofdingang van het stadion bevonden, waren bekleed met marmer en waren de thuisbasis van de kantoren van de club. Ze werden ook gebruikt als evenementenruimte voor belangrijke gelegenheden.

De sfeer in Highbury was uniek en werd gekenmerkt door de vocale steun van de supporters. Het stadion was compact en gezellig, waardoor het publiek dicht bij het veld zat en de actie van dichtbij kon zien. Voor veel Arsenal-fans was Highbury meer dan alleen een voetbalstadion; het was een plek waar ze tijd doorbrachten met vrienden en familie en waar ze zich thuis voelden.

II. De beslissing om te verhuizen

De beslissing om te verhuizen van Highbury naar het Emirates Stadium was geen eenvoudige keuze voor Arsenal FC. Highbury was een iconisch stadion en had een rijke geschiedenis voor de club en zijn supporters. Echter, door de jaren heen waren er verschillende factoren die het noodzakelijk maakten om te verhuizen naar een moderner en groter stadion.

Een belangrijke factor was de capaciteit van Highbury. Het stadion had een capaciteit van iets meer dan 38.000 toeschouwers, wat relatief klein was in vergelijking met andere topclubs in de Premier League. Hierdoor liep de club jaarlijks veel inkomsten mis. Bovendien zorgde de hoge vraag naar tickets ervoor dat veel fans moesten teleurgesteld worden omdat ze geen kaartjes konden bemachtigen voor thuiswedstrijden.

Een andere factor was de veranderende regelgeving op het gebied van veiligheid en zitplaatsen. De huidige regelgeving vereiste dat clubs zitplaatsen moesten aanbieden aan alle toeschouwers, wat betekende dat veel clubs hun stadions moesten renoveren of herbouwen om aan deze eis te voldoen. Het was daarom ook voor Arsenal noodzakelijk om een nieuw stadion te bouwen om aan deze eisen te voldoen.

Daarnaast was er ook de commerciële kant van de beslissing. Arsenal wilde concurreren met andere topclubs in de Premier League en Europa en daarvoor was het nodig om meer inkomsten te genereren. Het nieuwe Emirates Stadium bood meer mogelijkheden voor inkomsten uit bijvoorbeeld reclame, sponsordeals en andere zakelijke evenementen.

Tot slot was er de uitdaging van het behouden van een historisch stadion versus het bouwen van een modern stadion. Arsenal koos ervoor om de historische kenmerken van Highbury te behouden en deze te integreren in het nieuwe Emirates Stadium. Zo werd bijvoorbeeld de beroemde klok van de East Stand overgebracht naar het nieuwe stadion en kreeg de nieuwe tribune de naam “The Clock End” ter ere van de oude tribune.

Hoewel de beslissing om te verhuizen naar het Emirates Stadium moeilijk was voor veel supporters, heeft het nieuwe stadion Arsenal in staat gesteld om te concurreren op het hoogste niveau van het Engelse en Europese voetbal. Het is nu een modern en indrukwekkend stadion dat niet alleen plaats biedt aan meer toeschouwers, maar ook de club in staat stelt om meer inkomsten te genereren en te groeien als organisatie.

III. De verhuizing naar het Emirates Stadium

In 2006 verliet Arsenal na bijna 100 jaar Highbury om te verhuizen naar het Emirates Stadium. Het nieuwe stadion, dat werd gebouwd op een voormalig industrieel gebied in Holloway, bood plaats aan meer dan 60.000 supporters en was een van de grootste en meest technologisch geavanceerde stadions in Europa.

De bouw van het Emirates Stadium kostte ongeveer £ 390 miljoen en het duurde vier jaar om het te bouwen. Het stadion heeft een intrekbare dakconstructie, zodat het kan worden aangepast aan verschillende weersomstandigheden. Het heeft ook state-of-the-art faciliteiten, zoals een ultramodern scorebord, wifi voor fans en een uitgebreide reeks VIP-boxen.

Ondanks de technologische vooruitgang van het nieuwe stadion, was er onder sommige supporters van Arsenal kritiek op de verhuizing. Veel fans waren gehecht aan de traditionele sfeer van Highbury en waren bezorgd dat het Emirates Stadium niet dezelfde intimiteit en karakter zou hebben als het oude stadion.

Desondanks heeft het Emirates Stadium zijn eigen unieke fanervaring gecreëerd. Het stadion heeft een modern ontwerp met veel open ruimtes en is een van de luidste en meest energieke stadions in de Premier League. De North Bank van het Highbury Stadium is opnieuw gecreëerd als de Emirates Stadium North Bank en het stadion heeft ook een replica van de East Stand Clock, een iconisch kenmerk van het oude stadion.

Hoewel sommige supporters nog steeds nostalgisch zijn over Highbury, heeft het Emirates Stadium zijn eigen plaats in de geschiedenis van Arsenal verdiend en is het een belangrijk onderdeel geworden van de clubidentiteit. De verhuizing van Highbury naar het Emirates Stadium was een grote stap voor Arsenal en heeft de club geholpen om zijn positie als een van de grootste en meest succesvolle voetbalclubs in Engeland te behouden.

IV. Herinneringen aan Highbury

Het vertrek van Arsenal uit Highbury was niet alleen een einde van een tijdperk, maar ook een emotionele gebeurtenis voor de fans. Velen hadden vele jaren doorgebracht in het historische stadion en hadden er onvergetelijke momenten meegemaakt.

Voormalige spelers en fans van Arsenal spraken hun verdriet uit over het verlies van Highbury en hoe de verhuizing naar het Emirates Stadium een einde maakte aan een tijdperk. Hoewel het Emirates Stadium een modern en indrukwekkend stadion is, zullen fans en spelers altijd nostalgisch terugdenken aan Highbury.

Terugkijkend op de geschiedenis van Highbury, herinneren fans zich iconische momenten, zoals de kampioenschappen van Arsenal en Europese nachten in het stadion. Fans denken ook terug aan de North Bank, de East Stand Clock en de Marble Halls, iconische kenmerken van het stadion die de fans dierbaar waren.

Hoewel Highbury niet langer de thuisbasis is van Arsenal, zal het altijd een belangrijk onderdeel blijven van de clubgeschiedenis. Het stadion is omgebouwd tot appartementen en het is nog steeds mogelijk om rond het terrein te wandelen en herinneringen op te halen aan de gloriedagen van Arsenal in Highbury.

Of je nu in Highbury of Emirates bent geweest, het blijft belangrijk om trots te zijn op Arsenal en om ze te blijven steunen. En als je op zoek bent naar goedkope voetbaltenues om je steun te laten zien, zijn er genoeg opties beschikbaar om je Arsenal-liefde te laten zien zonder de bank te breken.

V. Conclusie

In dit artikel hebben we teruggeblikt op de geschiedenis van Highbury Stadium en de beslissing van Arsenal om te verhuizen naar het Emirates Stadium. Het Highbury Stadium was een iconisch stadion met kenmerkende eigenschappen zoals de North Bank, de East Stand Clock en de Marble Halls. Fans en voormalige spelers hebben hun emoties gedeeld over de verhuizing en teruggeblikt op de iconische momenten in de geschiedenis van Highbury.

Hoewel de verhuizing naar het Emirates Stadium technisch gezien noodzakelijk was, is het duidelijk dat Highbury een speciale plaats in de harten van Arsenal-fans heeft behouden. Er zijn goedkope voetbaltenues, souvenirs en andere merchandise beschikbaar om de herinneringen aan Highbury levend te houden.

De toekomst van Highbury is nog onduidelijk, maar het is mogelijk dat het in de toekomst zal worden gebruikt voor andere doeleinden. Wat er ook gebeurt, de herinneringen aan Highbury zullen altijd voortleven bij de fans van Arsenal en het Engelse voetbal in het algemeen.

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *