Het steeds veranderende Arsenal-tenue

februari 24, 2023

De ontwikkeling van het shirt van Arsenal is een fascinerend verhaal dat meer dan een eeuw omspant. Arsenal Football Club werd opgericht in 1886 en sindsdien heeft de club verschillende veranderingen ondergaan wat betreft tenue en badge. Van het bescheiden begin tot de dag van vandaag heeft het shirt van Arsenal talloze transformaties ondergaan, elk als gevolg van de veranderende tijden en de evolutie van de club.

Het eerste Arsenal-tenue was een eenvoudig rood shirt met een witte korte broek, dat in de beginjaren van de club werd gedragen. Het shirt had een ronde kraag en de initialen van de club “AFC” waren erop geborduurd. Dit ontwerp bleef grotendeels ongewijzigd tot de jaren 1930, toen de club een nieuw embleem met een kanon adopteerde, dat sindsdien een iconisch symbool van de club is geworden.

In de jaren zestig onderging het shirt van Arsenal een belangrijke verandering met de introductie van een witte mouw. Dit ontwerp is geïnspireerd door de toenmalige clubmanager, Bertie Mee, die de spelers beter zichtbaar wilde maken voor elkaar op het veld. De witte mouwen werden synoniem met Arsenal en kwamen in de loop der jaren in verschillende ontwerpen voor.

Eind jaren zeventig bracht de club opnieuw een belangrijke wijziging aan in zijn trui, dit keer met een nieuw embleem met een gemoderniseerde versie van het kanon. Dit embleem, dat nog steeds wordt gebruikt, is een van de meest herkenbare logo’s in het wereldvoetbal geworden. Het shirt had ook een grotere kraag en een nieuwe aalbeskleur, die was ontworpen om op te vallen in televisie-uitzendingen.

Gedurende de jaren tachtig en negentig bleef het shirt van Arsenal evolueren, met bijna elk seizoen nieuwe ontwerpen. De club experimenteerde met verschillende kleuren, waaronder geel en blauw, en verschillende patronen, zoals het beroemde “gekneusde banaan”-ontwerp. In de jaren negentig introduceerde de club ook een nieuwe badge met een vereenvoudigde versie van het kanon, dat nog steeds op het thuistenue van de club wordt gebruikt.

In de vroege jaren 2000 voerde Arsenal nog een belangrijke wijziging door in zijn trui met de introductie van een nieuwe sponsor, Emirates. De club introduceerde ook een nieuw thuistenue-ontwerp met een rode body met witte mouwen en een marineblauwe rand. Dit ontwerp was meteen een hit bij fans en is sindsdien een van de meest iconische Arsenal-truien aller tijden geworden.

In de afgelopen jaren is het shirt van Arsenal blijven evolueren, waarbij de club elk seizoen nieuwe ontwerpen introduceert. Het huidige thuistenue heeft een gemoderniseerde versie van het klassieke rood-witte ontwerp, met een diagonale streep over de borst. Het uittenue heeft een blauw en geel ontwerp, dat een eerbetoon is aan het erfgoed van de club.

Over het algemeen is de ontwikkeling van het voetbaltenues van Arsenal een weerspiegeling van de evolutie van de club in de loop van de tijd. Van het eenvoudige rode shirt uit de beginjaren tot de moderne ontwerpen van nu, het shirt van Arsenal is een iconisch symbool geworden van de geschiedenis en het erfgoed van de club. Terwijl de club blijft evolueren, is het zeker dat het shirt van Arsenal zal blijven veranderen en ontwikkelen, een weerspiegeling van de veranderende tijden en de voortdurende nalatenschap van de club.

Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *