De waarheid over het eigendom van Arsenal: het oliemythe ontkrachten

mei 10, 2023

De laatste jaren wordt er veel gesproken over de eigendom van voetbalclubs en de invloed van oliemaatschappijen op de sport. Arsenal is een club die vaak wordt genoemd als voorbeeld van een zogenaamde “oliemaatschappij”. Dit zou betekenen dat de club in handen is van een rijke oliemagnaat die de club gebruikt om zijn imago op te poetsen. Maar is dit werkelijk zo? In deze blog gaan we dieper in op de eigendom van Arsenal en de invloed van oliemaatschappijen op de club. We zullen proberen om de mythe te ontkrachten en de waarheid boven tafel te krijgen.

I. Arsenal’s eigenaar: Stan Kroenke

Stan Kroenke is een Amerikaanse zakenman en eigenaar van Arsenal. Hij staat bekend om zijn succesvolle investeringen in sportteams en -franchises, waaronder de Denver Nuggets in de NBA, de Colorado Avalanche in de NHL en de Los Angeles Rams in de NFL.

In 2011 kocht Kroenke een meerderheidsbelang van 66,64% in Arsenal, nadat hij al sinds 2007 een klein belang in de club had. Hij werd daarmee de grootste aandeelhouder van de club en nam de controle over het beleid. Kroenke werd in eerste instantie bekritiseerd door de fans van Arsenal omdat hij als “buitenstaander” werd gezien die niet begreep wat de club en zijn geschiedenis zo bijzonder maakte.

Sinds zijn aankoop van Arsenal heeft Kroenke zich voornamelijk op de financiële kant van de club gericht. Hij heeft geïnvesteerd in de infrastructuur van de club, zoals de renovatie van het stadion en trainingsfaciliteiten. Ook heeft hij een aanzienlijk bedrag geïnvesteerd in nieuwe spelers. Dit heeft echter niet altijd tot succes geleid op het veld, wat heeft geleid tot kritiek van de fans en analisten.

Ondanks de kritiek lijkt Kroenke vastbesloten om Arsenal naar succes te leiden en heeft hij aangegeven dat hij bereid is om te investeren in nieuwe spelers en faciliteiten om de club naar de top van het Engelse en Europese voetbal te brengen.

II. De financiering van Arsenal

Het is belangrijk om te begrijpen hoe Arsenal wordt gefinancierd om te beoordelen of de club kan worden beschouwd als een oliemaatschappij of niet. Arsenal is een beursgenoteerd bedrijf en de aandelen worden verhandeld op de London Stock Exchange. Stan Kroenke is momenteel de grootste aandeelhouder van de club, maar er zijn ook andere aandeelhouders. De financiering van Arsenal is gebaseerd op verschillende bronnen van inkomsten.

Een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van Arsenal is televisierechten. De club ontvangt een aanzienlijke som geld van de Premier League voor de uitzendrechten van de wedstrijden. Dit geld wordt gebruikt om de spelerssalarissen te betalen en de club te onderhouden.

Een andere belangrijke bron van inkomsten is merchandising. Arsenal heeft een grote fanbase over de hele wereld en de verkoop van shirts, sjaals en andere merchandise is een belangrijke inkomstenbron. De club heeft ook een aantal sponsorovereenkomsten met bedrijven, zoals Emirates, Adidas en Visit Rwanda.

Arsenal investeert ook in onroerend goed. De club heeft bijvoorbeeld een aandeel in de ontwikkeling van het oude Highbury-stadion en heeft ook vastgoedbeleggingen in de omgeving van het Emirates Stadium.

Het geld dat Arsenal verdient, wordt besteed aan verschillende zaken. Een groot deel gaat naar spelerssalarissen, transfers en scouting. De club heeft ook geïnvesteerd in het jeugdsysteem en de faciliteiten van het trainingscentrum.

Al met al kan worden geconcludeerd dat Arsenal niet kan worden beschouwd als een oliemaatschappij. De financiering van de club is gebaseerd op verschillende bronnen van inkomsten en de geldstromen worden gebruikt om de club te onderhouden, te investeren en te ontwikkelen.

III. Arsenal en oliegeld

Er zijn al lang geruchten over de banden van Arsenal met oliemaatschappijen. Dit komt vooral doordat er enkele clubs in de Premier League zijn die in handen zijn van olie- of gasmaatschappijen, zoals Manchester City en Chelsea. Dit heeft geleid tot de vraag of Arsenal ook een “olieclub” is.

In werkelijkheid heeft Arsenal echter geen banden met oliemaatschappijen. De club wordt eigendom van Stan Kroenke, die zijn fortuin heeft verdiend in de vastgoed- en sportwereld. Hoewel Kroenke in het verleden heeft geïnvesteerd in enkele oliemaatschappijen, is er geen directe link tussen zijn zakelijke belangen en Arsenal.

Er zijn ook geen aanwijzingen dat Arsenal financiering ontvangt van oliemaatschappijen. De club genereert zijn inkomsten voornamelijk uit tv-rechten, wedstrijddagen, merchandising en sponsoring. De club heeft in het verleden samengewerkt met Emirates Airlines als hoofdsponsor, maar dit is een luchtvaartmaatschappij en geen oliemaatschappij.

Arsenal heeft ook publiekelijk afstand genomen van de beschuldigingen dat de club banden heeft met oliemaatschappijen. In 2019 heeft Arsenal bijvoorbeeld een samenwerking met de Russische oliemaatschappij Gazprom afgewezen.

In conclusie, Arsenal is geen “olieclub” en heeft geen directe banden met oliemaatschappijen. Hoewel sommige van Arsenal’s concurrenten in de Premier League in handen zijn van oliemaatschappijen, is het belangrijk om te erkennen dat elke club uniek is en verschillende bronnen van inkomsten heeft.

IV. De impact van eigenaarschap op voetbalclubs

De eigenaar van een voetbalclub kan van grote invloed zijn op de prestaties van het team. Er zijn voorbeelden van clubs waarbij het eigendom tot controverses heeft geleid. Zo had bijvoorbeeld het eigendom van de Italiaanse club AC Milan door de Chinese investeerder Li Yonghong negatieve gevolgen. Li kreeg het geld niet bij elkaar om aan zijn verplichtingen te voldoen, waardoor AC Milan tijdelijk werd overgenomen door een Amerikaanse hedgefonds.

Ook Chelsea is een club met controversieel eigenaarschap. Roman Abramovich, een Russische miljardair, nam de club over in 2003 en heeft sindsdien veel geld geïnvesteerd. Hoewel dit succes heeft opgeleverd op het veld, heeft het ook geleid tot kritiek op de vermeende politieke banden van Abramovich en de onduidelijkheid over de herkomst van zijn vermogen.

Wat betekent het eigendom van Arsenal door Stan Kroenke voor de club? Kroenke staat bekend als een eigenaar die weinig betrokken is bij het dagelijkse beleid van de club. Sommige fans hebben kritiek op zijn investeringsbeleid, omdat hij minder geld lijkt te willen investeren dan andere eigenaren van topclubs.

Er zijn echter ook voordelen van een eigenaar die niet te veel betrokken is bij het beleid van de club. Het kan leiden tot meer stabiliteit en een langetermijnvisie voor de club, omdat er minder snel wordt ingegrepen bij tegenvallende resultaten. Bovendien heeft Arsenal nog steeds een solide financiële basis en heeft het de mogelijkheid om te investeren in spelers en faciliteiten.

V. Conclusie

Na het onderzoeken van Arsenal’s eigendom en de geruchten over banden met oliemaatschappijen, kunnen we concluderen dat de club niet kan worden beschouwd als een “oil club”. Arsenal’s huidige eigenaar, Stan Kroenke, is een Amerikaanse zakenman met verschillende bedrijven, maar geen van deze bedrijven zijn oliemaatschappijen. Bovendien wordt Arsenal gefinancierd door diverse bronnen van inkomsten, waaronder televisierechten en merchandising, en het geld wordt zorgvuldig besteed en geïnvesteerd in de club.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het eigendom van een voetbalclub wel degelijk van invloed kan zijn op de prestaties van het team. Er zijn genoeg voorbeelden van clubs die te maken hebben gehad met controversiële eigenaars, zoals Newcastle United en Blackburn Rovers. Het is dus belangrijk dat fans en supporters zich bewust zijn van de invloed van eigenaarschap en kritisch blijven kijken naar het beleid van hun club.

Tot slot willen we benadrukken dat het dragen van het Arsenal tenue niet betekent dat men automatisch een supporter is van oliemaatschappijen. De club heeft een rijke geschiedenis en een trouwe fanbase, en het is belangrijk om te onthouden dat de prestaties op het veld en de passie voor voetbal centraal staan in het supporter zijn van Arsenal.

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *